Inspiratie

De inwoner van Den Haag centraal stellen is een mooi streven. De praktijk blijkt soms weerbarstiger. Organisatievormen of manieren van financiering maken het moeilijk om de zorg en ondersteuning echt rondom de inwoner te organiseren. Toch zijn er in Den Haag al meerdere mooie initiatieven die de inwoner van de stad centraal zetten en niet de organisatie of de financiering.

Diablend: gezonde leefstijl op maat voor Hagenaars met diabetes type 2

25 november 2021, 15:36

Mensen met diabetes type 2 zijn gebaat bij een gezonde leefstijl, die nauw aansluit bij hun behoeften, mogelijkheden en voorkeuren. Met het project Diablend wordt zo’n gepersonaliseerde, op maat gemaakte aanpak in Den Haag ontwikkeld, te beginnen in achterstandswijken Schilderswijk en Bouwlust-Vrederust. ‘We hebben al heel wat stappen gezet. In maart starten we met een […]

Lees meer

Het Onzichtbare Zichtbaar: ‘Stoppen met roken zonder opgeheven vingertje’

15 november 2021, 10:16

Hoe help je rokers om te stoppen? Om die vraag draait het in Leernetwerk Escamp Stopt! Daarbinnen wordt breed samengewerkt om kennis uit onderzoek in de praktijk te benutten en uit te breiden. Elske Wits van onderzoeksinstituut IVO: ‘We ondersteunen mensen om hun eigen motivatie te vinden.’

Lees meer

Breed Overleg: Eén plus één is drie: samen doen we meer dan ieder afzonderlijk

7 oktober 2021, 08:26

Collectiviteit is de kern van Gezond en Gelukkig Den Haag. Want één plus één is drie: samen doen we meer dan ieder afzonderlijk. Maar hoe komen we tot die gewenste collectiviteit? Welke waarden, intenties en leidende principes maken dat de samenwerkende partijen elkaar versterken?

Lees meer

HIS-ervaringen: ‘Kijken naar het grote plaatje’

28 september 2021, 09:21

Uitzoomen en proberen buiten je eigen koker te kijken. Caroline van Herpen, manager OK bij het Reinier de Graaf ziekenhuis, en coach en eigenaar van ZorgMies Den Haag Elisabeth Koning proberen dit vast te houden na hun ervaring met de Health Innovation School Haaglanden. Ze blikken terug op hun deelname.

Lees meer

Preventiecoalitie op stoom: ‘Er is heel veel gedrevenheid om er iets moois van te maken’

27 september 2021, 19:00

In de wijken Moerwijk en Laak wordt volop gewerkt aan vormgeving van de preventieaanpak. Dat gebeurt samen met een brede groep betrokkenen, van inwoners, professionals, beleidsmakers tot aanbieders van zorg en welzijn. Of zoals actieonderzoeker Madelon Eelderink stelt: ‘Iedereen die een gezonde wijk wil creëren, is welkom.’ 

Lees meer

Het Onzichtbare Zichtbaar: Haags Ontmoeten

21 september 2021, 10:13

Er gebeurt al veel binnen de transitie in de zorg. We delen graag hoe we vanuit al onze verschillende bijdrages in beweging zijn naar een Gezond en Gelukkig Den Haag.

Lees meer

Damiët Groen: ‘Groots dromen en kleine stapjes zetten’

6 september 2021, 11:33

Samen dragen we bij aan een gezond en gelukkig Den Haag, ieder op zijn of haar eigen manier. Zo geven we met elkaar de cultuurverandering vorm. Welke stappen maken we? En hoe bewegen we zelf binnen die transitie? We praten erover met Damiët Groen. Zij houdt zich voor de gemeente Den Haag bezig met zorg […]

Lees meer

Marjolein Goos: ‘Als GGDH zijn we een soort tribe van gelijkgestemden’

10 augustus 2021, 09:41

Samen dragen we bij aan een gezond en gelukkig Den Haag, ieder op zijn of haar eigen manier. Zo geven we met elkaar de cultuurverandering vorm naar focus op ervaren gezondheid. Welke stappen maken we? En hoe bewegen we zelf binnen die transitie? We praten erover met Marjolein Goos, manager preventie binnen de JMO bij […]

Lees meer

Willem Wiegersma: ‘Vanuit de chaos moet je gaan organiseren’

30 juni 2021, 13:56

Samen dragen we bij aan een gezond en gelukkig Den Haag, ieder op zijn of haar eigen manier. Zo geven we met elkaar de cultuurverandering in de zorg vorm. Welke stappen maken we? En hoe bewegen we zelf binnen die transitie? We gaan erover in gesprek met Willem Wiegersma, bestuurder bij revalidatiecentrum Basalt.

Lees meer

HIS-ervaringen: ‘Goede oplossingen liggen vaak buiten onze comfortzone’

17 juni 2021, 12:52

Een ziekenhuisapotheker van het HagaZiekenhuis en een programmamanager bij ZonMw blikken terug op hun deelname aan de Health Innovation School Haaglanden. Daar hielden ze zich bezig met de communicatie tussen huisarts en wijkverpleegkundige bij de behandeling van kwetsbare ouderen in Bouwlust/ Vrederust. Denise: ‘Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?’

Lees meer

‘GGDH gaat over partnerschap, ook met bewoners. Precies waar wij goed in zijn!’

17 juni 2021, 10:18

Samen dragen we bij aan een gezond en gelukkig Den Haag. Zo geven we met elkaar de cultuurverandering in de zorg vorm. Welke stappen maken we? En hoe bewegen we zelf binnen die transitie? We gaan erover in gesprek met Margo van Rheenen, Lid van de Raad van Bestuur van Xtra. “Ik ben een echte […]

Lees meer

Breed Overleg: Wat is de rol van de professional in de transitie van de zorg?

17 juni 2021, 10:04

Gezond en Gelukkig Den Haag, dat zijn wij.  Tijdens het Breed Overleg deelden we onze ervaringen. Wat is de rol van de professional in de transitie van de zorg? Wat zijn wij anders gaan doen? Wat doen we niet meer? En hoe inspireren we van hieruit anderen bij hun ontwikkeling? 

Lees meer

Gaby Prins: ‘Ik weet niet hoe hoog de berg is, maar ik beweeg door’

17 juni 2021, 09:30

Samen dragen we bij aan een gezond en gelukkig Den Haag, ieder op zijn of haar eigen manier. Zo geven we met elkaar de cultuurverandering in de zorg vorm. Welke stappen maken we? En hoe bewegen we zelf binnen die transitie? We praten erover met Gaby Prins, zorginkoper huisartsenzorg bij zorgverzekeraar CZ. “Bewegen in de […]

Lees meer

Vanuit de Preventiecoalitie: “De transitie past echt bij mij”

20 mei 2021, 16:10

Annette de Boer is directeur van de GGD Haaglanden en voorzitter van de preventietafel. We spreken haar tussen alle coronabedrijven door. Over de preventiecoalitie, de transitie waarin we ons bevinden en haar trots.

Lees meer

Video: Samen dragen we bij aan een gezond en gelukkig Den Haag

20 mei 2021, 14:25

Bij de lancering van de campagne ‘Samen dragen we bij aan een gezond en gelukkig Den Haag’ kwamen drie professionals aan het woord die vertelden hoe zij bijdragen. Kinderarts Maartje van den Berg is een van de professionals die anders probeert te kijken, denken en doen.

Lees meer

HIS ervaringen: ‘Met elkaar kunnen we slimme dingen bedenken’

20 mei 2021, 07:26

Een kinderfysiotherapeut van het Juliana Kinderziekenhuis en een projectmanager bij kinderopvang 2Samen blikken terug op hun deelname aan de Health Innovation School Haaglanden. Daar hielden zij zich bezig met huilbaby’s en hun ouders. ‘Er is al heel veel, maar het moet beter vindbaar zijn.’

Lees meer

Kijken buiten het ziekenhuis: ‘Je kan ongelofelijk veel van anderen leren’

28 april 2021, 08:06

Kinderarts Maartje van den Berg is een van de professionals die anders probeert te kijken, denken en doen. Met haar verhaal en dat van twee andere professionals trapten we onze campagne af. Wat hen bindt? Het vertrekpunt vanuit de kracht van mensen zelf én vanuit de kracht van verbinding.

Lees meer

HIS ervaringen: ‘’Gezondheid’ is voor veel mensen helemaal geen thema’

1 april 2021, 07:22

Een oplossingsgerichte arts en een innovator bij KPN Health hielden zich binnen de Health Innovation School Haaglanden bezig met de vraag: Hoe help je mensen met een lage sociaal economische status en risico op hart en vaat ziekten bij een gezondere levensstijl? Tijdens de HIS werkten zo’n vijftig professionals met een vernieuwende bril aan een […]

Lees meer

Breed Overleg: Hoe neem je jezelf en anderen mee?

25 maart 2021, 09:00

Gezond en Gelukkig Den Haag, dat zijn wij. Want samen maken we de stad. Tijdens het breed overleg deelden we onze ervaringen. Hoe bewegen we binnen de transitie? Wat betekent dit voor onze gezamenlijke beweging? En hoe nemen we onszelf en anderen hierin mee? Lees hier het verslag:

Lees meer

Samen dragen we bij aan een Gezond en Gelukkig Den Haag

17 maart 2021, 20:54

Met de verhalen van drie professionals trapten we onze campagne af. Met als vertrekpunt de kracht van mensen zelf én die van verbinding.

Lees meer

De huisarts van de toekomst ‘signaleert, organiseert en faciliteert’.

11 maart 2021, 08:48

De huisartsopleiding van het LUMC is volop in beweging. Het nieuwe curriculum in wording wil de huisarts van de toekomst voorbereiden op een praktijk met complexe problematiek en maatschappelijke ontwikkelingen die vragen om nieuwe competenties. Een grote transitie die inspanning vraagt van iedereen. Waar staat de opleiding nu en hoe zijn ze hier gekomen?

Lees meer

Jet Bussemaker: ‘Corona is het grootste maatschappelijke experiment dat we hebben’

5 maart 2021, 16:30

De coronacrisis is in verschillende opzichten een gezondheidscrisis. Niet alleen voor degenen die direct getroffen zijn door het virus, maar ook voor mensen die wachten op een medische behandeling. Of die door de maatregelen te maken krijgen met mentale problemen.

Lees meer

Breed Overleg: verdieping transitie

16 februari 2021, 14:51

Tijdens het Breed Overleg op 7 december zijn we geïnspireerd door Derk Loorbach die ons een houvast heeft gegeven voor de transitie waar we met elkaar in zitten.

Lees meer

Breed Overleg: Samen bewegen binnen transitie

15 december 2020, 10:52

Aanhaken bij wat er al is. Verbinding van vernieuwers. Reflecteren op waar je zelf staat binnen de verandering. Het zijn enkele handvatten die transitiekunde ons biedt. 

Lees meer

Welzijn Op Recept

14 april 2020, 13:06

Huisartsen en welzijnsmedewerkers werken binnen het project Welzijn Op Recept succesvol samen.

Lees meer

Ruisloze Ouderenzorg

28 januari 2020, 14:29

Het project Ruisloze Ouderenzorg is het resultaat van een projectteam van de Health Innovation School en wordt door de Reinier Haga Groep (RHG) geleid.

Lees meer

Haagse Vaten

28 januari 2020, 14:28

Haagse Vaten is in een initiatief van artsen uit de regio om de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten goed af te stemmen.

Lees meer

Nationale Diabetes Challenge

28 januari 2020, 14:26

Mensen met diabetes meer laten bewegen? Hoe doe je dat? De Bas van de Goor Foundation kwam met een ludiek initiatief.

Lees meer