Marieke Breed: ‘Geen dik onderzoeksrapport, maar veranderingen waar iedereen iets aan heeft’

9 februari 2023, 12:12

Gezondheids- en sociale problemen gaan vaak samen. Maatschappelijke oorzaken spelen bij deze opeenstapeling vaak een rol. Toch vertrekken hulp en ondersteuning vaak bij het individu. Een structurele aanpak mist. Onderzoekers van de universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool gaan hier met bewoners, beleidsmakers en andere betrokkenen mee aan de slag. Een van hen is onderzoeker Marieke Breed. Zij richt zich komende 4 jaar op Moerwijk. Reden voor publicist én bewoner van de wijk Ahlam Benali om haar te interviewen.

Kan je wat over jezelf vertellen?

Zeker! Ik ben dus Marieke en ik woon in Haarlem samen met mijn man en twee dochters van 2 en 6 jaar oud. Ik hou van gezelligheid en lekker eten maar ook van sporten zoals tennissen en hardlopen. Als ik tijd heb vind ik het ook erg leuk om te schilderen. Niet de muur bedoel ik maar een schilderijtje. Ik ben nog niet echt goed hoor! Verder hou ik van dieren en natuur. Ik ben opgegroeid op een boerderij in Drenthe en heb het grootste deel van mijn jeugd op de rug van een paard doorgebracht.

Wat motiveert je in je werk?

Als onderzoeker vind ik het heel erg leuk om nieuwe dingen te leren en te ervaren. Ik hou er echt van om naar verhalen van mensen te luisteren. Ik leer eigenlijk bijna elke dag wel iets nieuws.

Wat trekt je aan om als onderzoeker in Moerwijk te werken?

Er gebeuren in Moerwijk al zoveel mooie dingen. Ook de mensen die ik tegenkom tot nu toe zijn zo betrokken met de wijk en haar mensen. Dat vind ik heel mooi! Tegelijkertijd vind ik het ook soms ingewikkeld, juist omdat er al zoveel gebeurt. Waar kan ik dan nog ondersteunen of iets toevoegen? Dit onderzoek duurt gelukkig vier jaar, dus ik mag een hele tijd hier aanwezig zijn.

Waar gaat jullie onderzoek eigenlijk over?

Ons onderzoek gaat over de opeenstapeling van verschillende problemen in de wijk. Ten eerste willen we begrijpen hoe deze problemen invloed op elkaar hebben en elkaar soms versterken. Ten tweede willen we onderzoeken welke structurele veranderingen kunnen helpen en deze ook daadwerkelijk uitvoeren. Zoals veranderingen in beleid of bij organisaties of leefomgeving. Dit doen we in samenwerking met mensen in de wijk, met organisaties en beleidsmakers.

Wat zou je veranderen voor Moerwijk, als je één dag de wethouder zou zijn?

Misschien mag de wethouder dat niet doen… maar soms denk ik: laten we al het geld wat Moerwijk ingaat voor alle projecten en initiatieven – hoe goed ook – allemaal op een hoop gooien en eerst alle basisbehoeften op orde brengen. Dus goede huisvesting voor iedereen, iedereen een toereikend inkomen, iedereen genoeg te eten, iedereen (vrijwilligers)werk of dagbesteding dat past. En dan allerlei voorzieningen zoals buurthuizen, mentale ondersteuning, hulp bij administratie enzovoort allemaal weer gratis en voorgoed in de wijk aanwezig. Denk je dat dit in 1 dag te regelen is…?

Wat inspireert je?

Ik raak denk ik geïnspireerd om wat te doen omdat ik ook gefrustreerd raak door de ongelijkheid die er is in de samenleving. Ik vind het zo oneerlijk en pijnlijk om te zien hoe daar nu vaak mee omgegaan wordt. Het lijkt soms alsof het iemands eigen schuld is of dat mensen een keuze hebben of ze gezond zijn of niet, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo!

Welke verwachtingen heb je van bewoners in Moerwijk?

Goede vraag! Ik hoop vooral dat mensen op hun eigen manier willen meewerken, denken en doen aan dit actieonderzoek. En dat we gezamenlijk in de komende vier jaar mooie en langdurige veranderingen kunnen maken. Ik kijk er echt naar uit!

Welke verandering hoop je over vier jaar voor elkaar te krijgen?

Oei, dat is wel een moeilijke vraag. Ik weet nog niet precies hoe het onderzoek precies gaat lopen. Het ligt heel erg aan dat wat er nodig is volgens de mensen in de wijk. Maar ik hoop vooral dat de verandering samen is met de wijk, en ook met mensen die beleid bedenken en maken. En dat het iets blijvends is waar iedereen echt wat aan heeft. Dus vooral geen dik onderzoeksrapport.

Marieke aan het woord in Tegenlicht:

Tim ‘S Jongers onderzoekt hoe we de kloof tussen ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’ kunnen overbruggen. In Tegenlicht gaat hij op zoek naar mensen die beide werelden kennen: de kloofdichters. Zo vertelt onderzoeker Marieke Breed van de Haagse Hogeschool kort iets over hoe we met dit onderzoek de kloof proberen te verkleinen.

Bekijk Tegenlicht: de kloofdichters 

Lees hier meer over het onderzoek

 


Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen