Damiët Groen: ‘Groots dromen en kleine stapjes zetten’

6 september 2021, 11:33

Samen dragen we bij aan een gezond en gelukkig Den Haag, ieder op zijn of haar eigen manier. Zo geven we met elkaar de cultuurverandering vorm. Welke stappen maken we? En hoe bewegen we zelf binnen die transitie? We praten erover met Damiët Groen. Zij houdt zich voor de gemeente Den Haag bezig met zorg en innovatie. “Er zijn nog eindeloos veel mogelijkheden om technologie in het sociaal domein en medisch domein verder te verbinden.”

Wanneer Damiët haar gedachten de vrije loop laat, klinkt zij als een sprankelende waterval. Over haar doel, om technologie goed te laten landen in het sociaal domein. Over de transitie waar we met elkaar inzitten. “Ik kan soms wat chaotisch overkomen”, constateert ze zelf, “maar ben eigenlijk heel gestructureerd. Met chaos kan ik goed omgaan. Juist als alles samenkomt en door elkaar heen loopt zie ik daar veel mogelijkheden om door te pakken met een brede aanpak rondom technologische innovatie.”

De meest bij haar passende positie op de zogenaamde transitiecurve – een afbeelding die zichtbaar maakt welke fases zich tijdens een verandering voordoen, vaak simultaan –  is dan ook die van chaos, bij de botsing van systemen. Het beeld dat zij daarbij heeft, is dat van zichzelf als een persoon met meerdere armen die met iedereen in gesprek is en zo verschillende werelden met elkaar weet te verbinden. ‘Mijn rol is die van vertaler, iemand die probeert mensen elkaar te laten begrijpen.’

 

Awakening

Eigenlijk is dat ook wat ze binnen haar rol als opgavemanager Zorg & Innovatie bij de gemeente Den Haag doet. “Ik ben werkzaam op een terrein waar ik vele mogelijkheden zie. Binnen het sociaal domein wordt steeds meer integraal gewerkt. Om dit te faciliteren en versterken is allerlei vernieuwende technologie nodig. Ik vind het een uitdaging om dit goed te laten landen in het sociaal domein.”

Damiët ziet de huidige periode, na de heftige lockdowns tijdens corona, als een periode van “awakening”. Ze licht toe: “We gaan weer richting herstel naar het normale, met nieuwe inzichten. Integraal werken in het sociaal domein is ook een soort awakening, we gaan de afgelopen jaren steeds meer terug naar de bedoeling. Gewoon bij iemand op de bank zitten en vragen wat iemand nodig heeft en wat iemand bij kan dragen. Antwoorden op die simpele vragen vormen vaak meer passende en slimmere oplossingen dan een algemeen aanbod voor iedereen.”

Ontvouwing

Ook binnen Gezond en Gelukkig Den Haag ziet Damiët de kracht van begrip van een ander en zijn of haar perspectief.  Ze ziet de beweging van het netwerk als een proces van ontvouwing, waarbij de groep de kant opgaat waar de energie zit. Vanuit een coalition of the willing.De beweging van GGDH zie ik als de grote transitie, met daarin deeltransities, zoals de gemeente die ondersteuning om de inwoner heen gaat organiseren.”

En ja, binnen het huidige systeem hebben we te maken met schotten tussen zorgverzekeraars en gemeentes. “In de innovatie kunnen we misschien kijken alsof deze er niet zijn”, stelt Damiët voor. ‘Eigenlijk zou ik gewoon willen starten bij wat inwoners nodig hebben, en hoe we dat kunnen versterken met technologie.” In praktijk ziet zij vaak dat het anders gaat. “Daar beginnen we toch vaak bij de silo’s, omdat het daarbinnen helder is hoe we kunnen innoveren. Over de silo’s heen is dat nog lastig. Dus dat zijn we aan het ‘oefenen’ binnen GGDH.”

Kleine stapjes

Ze ziet eigenlijk hetzelfde in haar persoonlijke leven: “Ook daar heb ik verschillende rollen en elke rol heeft z’n eigen systeem. Tijdens een mediatie of moment van reflectie ervaar ik het geheel. Stilstaan en van een afstand kijken helpt om ook onze ‘systeemsilo’s’ meer als een geheel te bekijken, Gezond en Gelukkig Den Haag helpt daarbij.”

Binnen GGDH vindt Damiët sparringpartners voor het onderwerp technologie. “We bespreken onze gezamenlijkedrive. We zijn allemaal innovators, met kennis van het systeem. De mensen in de coalitie kunnen de ideeën meenemen naar het systeem, naar hun eigen organisatie. Stapje voor stapje hoop ik dat we het innovatieve met de oude systemen verbinden. Een combinatie dus, van groots dromen en tegelijkertijd kleine stapjes nemen.”


Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen