ZonMw projectidee: versterken preventie in de eerste lijn door Hadoks

15 september 2022, 13:13

Het belang van preventie en leefstijl is vaak wel duidelijk, maar hoe doe je dat nu echt als zorgprofessional in de eerste lijn? Waar lopen huisartsen tegenaan, en hoe kunnen we dat verbeteren?

Om de huisartsen te kunnen ondersteunen, heeft Hadoks een voorstel ingediend bij ZonMW om voor subsidie in aanmerking te komen in het kader van de subsidieoproep ‘Preventie in de eerste lijn’. We zien dat bij preventie de huisarts een belangrijke rol speelt, maar het verbeteren van leefstijl vindt plaats bij de mensen thuis en in hun directe omgeving. Het is daarom belangrijk dat de huisarts kan verwijzen naar ondersteuning vanuit het sociale domein die daar goed op aansluit.

Het plan is daarom om de samenwerking tussen de medische professionals en het sociaal domein te verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om patiënten en burgers die iets aan hun leefstijl willen doen, de juiste ondersteuning op de juiste plek te bieden. Hoe dit het beste ingericht kan worden, kan per wijk en praktijk verschillen, gezien de grote diversiteit binnen Den Haag.

Om rekening te kunnen houden met die diversiteit, willen we de praktijkmanagers en wijkregisseurs uitrusten met kennis, vaardigheden en tijd om per wijk samen te bouwen aan de verbinding tussen het medisch en sociaal domein. Zij kunnen dan een analyse maken van de behoeften en wensen van de burgers en professionals in de wijk en daarop inspelen met een op maat gemaakt plan voor het opzetten van de samenwerking tussen wijk en praktijk voor leefstijl.


Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen