Petra van Wezel, bruggenbouwer preventie: ‘Het is complex, maar er is veel mogelijk’

25 november 2021, 08:23

Sinds oktober is Petra van Wezel aan de slag voor de Preventiecoalitie Gezond en Gelukkig Den Haag. Zij versterkt het team in de rol van bruggenbouwer preventie, vanuit de GGD Haaglanden. Zo zorgen we voor optimaal gebruik van aanwezige kennis én kunnen we wat werkt, een plek geven binnen organisaties betrokken bij Gezond en Gelukkig Den Haag.

Samenwerking is voor Petra al haar hele werkende leven een rode draad. Jarenlang was zij in woonplaats Utrecht manager van het samenwerkingsverband van gezondheidscentra en eerstelijnspraktijken in de wijk Overvecht. Daar ontwikkelde ze samen met professionals in de eerste lijn, het sociale domein en preventie de integrale aanpak Krachtige Basiszorg.

‘In dat proces gingen professionals met een brede blik kijken om met elkaar en met de inwoners tot de juiste aanpak en ondersteuning te komen. Mij gaf het veel voldoening om hieraan bij te kunnen dragen en dit samen met collega’s uit het sociale domein en gemeente aan te kunnen jagen.’ Na een sabbatical heeft Petra een jaar meegewerkt aan het coronaprogramma van GGD Hart voor Brabant.

Beweging op alle niveaus

Nu gaat ze dus in het Haagse aan de slag. ‘Wat me aanspreekt is dat Gezond en Gelukkig Den Haag in korte tijd een actief netwerk in de stad heeft gebouwd en tegelijkertijd in de wijken Laak en Moerwijk concreet aan de slag is met inwoners en professionals. Zo krijgt de beweging naar gezondheid op alle niveaus – die elkaar versterken – vorm.’

Ze kijkt ernaar uit om in Den Haag te gaan werken aan de verbinding tussen vraagstukken in de praktijk en de systeemwereld. ‘Ja, dat is complex. Maar er is veel mogelijk. Ik heb zin om te gaan bijdragen aan versterking van gezondheid in de wijken.’


Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen