Met participatief actieonderzoek nieuwe initiatieven met bewoners Moerwijk opgestart

16 februari 2021, 15:21

Naar aanleiding van de rapportage van het eerdere onderzoek en de gesprekken hierover heeft Wilma van der Vlegel een vervolg gegeven met als speciale focus (alleenstaande) ouders in Moerwijk die complexe problemen ervaren op het gebied van geestelijke gezondheid.

Het bijzondere van participatief actieonderzoek is dat het gaat om de participatieve creatie van kennis én actie van bewoners en professionals samen. In tegenstelling tot ‘traditioneel’ onderzoek dat alleen een kennisdoel heeft, leidt actieonderzoek ook tot verandering.

Het is dan ook heel mooi dat het onderzoek niet alleen inhoudelijke inzichten heeft opgeleverd, maar dat er als gevolg ook initiatieven in de wijk zijn opgestart. Zo is er een beweeggroep voor ouderen, wordt een kookcursus voor kinderen gestart met als doel om op termijn moeders in de wijk te scholen door een chefkok om zelf groepen kinderen te laten koken en gaan moeders in de wijk op verschillende plekken bijeenkomsten voor moeders organiseren, waarbij zij ook nadenken over activiteiten voor jongeren in de wijk. Tot slot kwam er vanuit bewoners en community builder de vraag om bewoners en professionals samen te trainen in participatief actieonderzoek. Dit gaat zo snel mogelijk opgestart worden.

Het rapport – met veel inhoudelijke informatie vanuit ouders uit Moerwijk – is via deze link te lezen.


Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen