Blog 5 – Lia van Alphen, mei 2023

Er gebeuren mooie dingen in de wijk Leidschenveen

De professionals in de wijk zijn actief en bedenken mooie activiteiten voor de kinderen en de jeugd. Een paar voorbeelden:

Meidensport
De meidensport in Ypenburg/Leidschenveen groeit mega snel. We merken dat er veel vraag is om samen, in teamverband, lekker te bewegen zonder bepaalde druk. We zijn nu aan het kijken of we 2 groepen kunnen maken zodat iedereen mee kan doen.
Omdat we nu vanuit het jeugdwerk veel meiden hebben die willen sporten, kunnen wij deze groep ook bedienen door eens in de 2 maanden het onderwerp ‘’leefstijl’’ uit te lichten. Door middel van leuke quizzen, leefstijlcoach, spellen en andere toffe middelen in te zetten, wil het jeugdwerk meer bewustwording creëren. Misschien zelfs een mooie stap om de ouders bij elkaar te brengen en een leuke activiteit ervan te maken!
Daphne Mintardjo, jeugdwerker

Gezondheid bevorderen bij festiviteiten
Voor festiviteiten in de wijk bestaan subsidieregelingen. Wat je ‘aan de voorkant’ al kan doen om gezond gewoon te maken, is om zo’n aanvraag ook te bekijken vanuit gezond gedrag. Daar ligt een kans om gezond gedrag te promoten

Ik heb ook aangegeven dat wij het gesprek kunnen aangaan met subsidieaanvragers die suikerspinmachines etc. opvoeren. Ze zouden ook gebruik kunnen maken van een smootiefiets of iets dergelijks. Wouter de Hoog, frontlijnwerker

Spelen is leren

De professionals werken ook aan de samenwerking en het ontwikkelen van meer expertise met elkaar door deel te nemen aan het leernetwerk. Zo doen ze hun best om de samenwerking in de wijk te vergroten. En ze werken aan nieuwe manieren om hun expertise te verbeteren. Het doel om zo met elkaar de gezondheid voor kinderen in de wijk te bevorderen, staat bij iedereen bovenaan.
Op de bijeenkomst van het Leernetwerk in april hebben we geleerd met een Netwerkspel. Door het uitvoeren van opdrachten kon je jouw netwerk verbinden met dat van je collega’s. Het was de bedoeling, dat je zoveel mogelijk inspiratiekaartjes verzamelde.

Hilariteit, spelplezier én een mooie discussie over samenwerken en netwerken in je dagelijkse praktijk waren het resultaat. Een aanrader, zo’n spel, we zouden het vaker moeten doen!

Voorbeelden van opdrachten:

  • Maak een medespeler een compliment. Dank daarbij aan zijn inbreng in jullie leernetwerk.
  • Noem een situatie die je lastig vindt in je werk. Zet hem om in een leervraag. Laat je collega’s hierbij helpen.

Gesprekken met ouders trainen

Meerdere professionals geven aan, dat ze het gesprek met de ouder[s] over gezonde leefstijl en dreigend overgewicht van hun kinderen best lastig vinden. Want hoe doe je dat zonder de ouder een schuldgevoel te geven? Het trainen van dit soort gesprekken biedt hierbij houvast. Zeker wanneer dat gebeurt met reële voorbeelden en met hulp van professionele acteurs. Je kan je nog aanmelden, dus als je deze kans niet wil missen, stuur snel een mail!

Training “Oefenen effectieve gesprekken met ouders” op 1 juni a.s., ROC Aspasialaan 19
Mail naar: w.p.van_alphen@lumc.nl [Lia van Alphen] met je naam, functie en contactgegevens. Bellen mag ook: 06-42356966

Gezondheidsideeën voor de wijk

Heb jij mooie en creatieve ideeën voor de gezondheidsbevordering van kinderen en de preventie van overgewicht voor de kinderen in Leidschenveen? Wil je meedenken over de manier waarop de wijk in beeld kan blijven? In een superkorte vragenlijst [5 vragen, duur nog geen 2 minuten] kan jij je stem laten horen. Doe mee en zie jouw ideeën straks terug in de wijkactiviteiten.

Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen