Onderzoek: Hoe bevalt de Baby Groente Tas?
23 april 2024, 08:12Jong geleerd, oud gedaan. Met dat uitgangspunt krijgen jonge ouders in Leiden – en binnenkort ook Den Haag – de Baby Groente Tas met verse groente en recepten om deze klaar te maken. Laura van der Velde draagt vanuit de Health Campus bij aan een onderzoek naar de ervaring van de ouders.
Wat is de Baby Groente Tas?
“Dit is een pakket met verse groenten, verwerkingsmaterialen zoals een staafmixer en invriesbakjes, en recepten. Jonge ouders krijgen de tas wekelijks, 2 maanden lang, aan huis bezorgd. Stichting Baby Groente Tas startte hier in 2021 mee in Purmerend. Die gemeente geeft de tas nu structureel aan mensen die voor het eerst ouders worden.
Het is de bedoeling dat dit het voor ouders makkelijker maakt om vers te koken voor hun baby. We weten uit onderzoek dat verse groenten en een gevarieerd aanbod al op heel jonge leeftijd belangrijk zijn. Kinderen lusten dan ook later in hun leven meer groenten en zullen deze dus vaker eten. De Baby Groente Tas maakt gebruik van deze kansrijke fase.
Uit eerder onderzoek onder leiding van prof. dr. Jaap Seidell blijkt dat baby’s met de tas, vaker, gevarieerder en eerder groente aten, dan baby’s zonder de tas. Maar het belangrijkste is misschien wel dat ouders in het ritme komen van vers koken voor het kind. Als ze vers koken leuk en normaal gaan vinden, heeft dat ook op lange termijn effect.”
En waar komt de tas nu in onze regio terecht?
“In Leiden biedt de gemeente de tassen sinds januari van dit jaar aan voor de eerstgeboren baby’s in een gezin. In totaal zullen dit jaar ongeveer 480 gezinnen in Leiden meedoen. In Den Haag gaat het project in mei van start. Hier gaan de tassen naar ouders met een eerstgeboren kindje in Escamp en Laak.”
Hoe ziet jullie onderzoeksproject eruit?
“Met onderzoekers van Leiden Universiteit en betrokkenen van de Gemeente Leiden, GGD Haaglanden en Stichting Baby Groente Tas gaan we in kaart brengen hoe ouders de tas beleven. Hiervoor gaan wij zo’n 40 interviews afnemen, 20 in Leiden en 20 in Den Haag.
We vragen ouders bijvoorbeeld hoe ze de tas hebben ervaren en gebruikt, of ze het makkelijk vonden om de groenten te bereiden, welke invloed de tas had op hun groentekeuze, welke voordelen ze zagen en wat er beter kan. Zo willen we leren of de Baby Groente Tas meerwaarde heeft voor ouders, of hoe deze nog verbeterd kan worden.
Gemeenten kunnen de resultaten gebruiken om inzicht te krijgen in hoe er verbeteringen kunnen worden aangebracht, zodat de Baby Groente Tas nog effectiever wordt. Rond eind van het jaar verwachten we hier iets over te kunnen zeggen op basis van wat we horen van de ouders.”
Wat heb je zelf met dit onderwerp?
“Ik ben zelf moeder van een jong kindje. Hoewel ik vanuit mijn achtergrond heel goed weet hoe belangrijk gevarieerde en verse groenten zijn, begrijp ik goed dat er allerlei drempels kunnen zijn om dit aan te bieden. Er komt als jonge ouder zoveel op je af, alles is spannend en nieuw. Deze tas kan drempels verlagen om verse groente klaar te maken voor je kindje, het echt te gaan doen dus inplaats van er alleen voorlichting over te krijgen. Dat zorgt er hopelijk voor dat mensen dit gedrag eerder zullen vasthouden.”
Over het onderzoek
Het onderzoek is een samenwerking van Leiden Universiteit (Shelley van de Veek, Silke van der Tempel, Anke Klein, en Merel van Vliet) en betrokkenen van de Gemeente Leiden (Nicolette Kager), GGD Haaglanden (Wendy Schneider en José Bruins) en Stichting Baby Groente Tas (Floor Volker). Het gaat om een kwalitatieve studie die niet representatief is voor de beleving van de hele groep mensen die de Baby Groente Tas gebruikt. Het is dus geen effectstudie, maar het geeft wél inzicht in of en hoe de Baby Groente Tas iets kan toevoegen en betekenen voor gezinnen.
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen