Gebundelde krachten in Laak om de kloof te dichten: “Praten is goed, maar doen is beter!”
15 maart 2025, 13:56Gezondheid & armoede zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Wijkgerichte Aanpak Armoede in Laak zoekt daarom óók verbinding met zorgprofessionals. Binnen deze aanpak werken ruim 50 organisaties samen: van klein tot groot, van formeel tot informeel en van non-profit tot for-profits. Afgelopen jaren hebben zij elkaar steeds beter leren kennen. Initiatiefnemer van de aanpak en sociaal ondernemer Frans van Rheenen: “Praten is goed, maar doen is beter.”
In de wijk Laak kampen veel bewoners met armoede. Soms zijn zij in beeld bij organisaties, maar heel vaak ook niet. En dat terwijl er vele regelingen zijn om mensen in armoede te helpen. Maar de drempel om bij een instantie aan te kloppen is voor veel van hen te hoog, zo vertelt Frans van Rheenen: “Je kunt nog zoveel communicatiecampagnes inzetten, maar als mensen instanties niet vertrouwen, bereik je ze niet.”
Via de informele voedselbank van zijn vader, die hij hielp om te professionaliseren, kwam Frans een aantal jaren geleden in de wereld van armoedeaanpak terecht. Hij zag dat er veel aanbod van hulp en ondersteuning was, van gedreven mensen die het goede wilden doen. Maar hij zag ook dat veel organisaties op de paar vierkante kilometer van Laak hetzelfde deden én elkaars aanbod vaak niet kenden. “Het waren allemaal eilandjes. Vanwege het vele werk hadden zij geen ruimte om uit te zoomen en meer samenwerking op te zoeken.”
Meer impact door samenwerking
Maar om meer impact te maken, was juist die samenwerking in de ogen van Frans hard nodig. Met hulp van Fonds 1818 startte hij met samenbrengen van álle partijen die aan armoede werkten: van kerken en moskeeën tot de vele loketten van de gemeente en welzijnsorganisaties. Denk aan de grote zoals Wijkz, maar ook juist de kleine stichtingen waar hulp een meer informeel karakter heeft zoals bewonersorganisaties. Inmiddels doen er zo’n 50 organisaties mee met de aanpak.
Voor hen organiseren Frans en zijn collega-sociaal ondernemer Hanh Pham jaarlijks zes kennisbijeenkomsten. Hier leren betrokken organisaties elkaar kennen en komen ze te weten wat de ander doet. Inmiddels vinden professionals elkaar makkelijk via een actieve whatsapp groep, die eraan bijdraagt dat mensen met zorgen op de goede plek terecht komen. Frans: “Als organisaties elkaar kennen, kunnen ze elkaar helpen en mensen direct doorverwijzen naar het juiste loket.”
1 + 1 bingo
Praten gaat bij de Wijkgerichte Aanpak Armoede altijd hand in hand met doen. Met elkaar organiseren de betrokken organisaties activiteiten voor en door de doelgroep. “Daarbij willen we juist die onzichtbare groep in beeld krijgen”, licht Frans toe. De zogenaamde 1 + 1 bingo, met bij de laatste editie ruim 120 bezoekers, speelt daarbij een belangrijke rol. Betrokken organisaties nodigen bekende cliënten uit voor een gezellige middag bingo, maar vragen hen wél met klem om een introducee mee te nemen, die nog niet bekend is.
“Het draait op zo’n bingo om verbinding, een leuke middag waarbij mensen ‘gewoon’ een mooie goodiebag en prijzen krijgen, zonder dat ze zich hoeven te registeren of flyers van ons aan te nemen.” Mensen worden dus zeker niet overvoerd met informatie van de organisaties. Frans en Hanh regelen de organisatie en catering, betrokken partijen werven cliënten en stellen met elkaar een mooi pakket aan prijzen samen. “Ieder naar eigen mogelijkheden.”
Potentie zichtbaar
Zo kwam op een van de bingo’s een oudere dame met haar vriendin mee. Sinds het overlijden van haar man bleef ze vooral binnen. Ze moest dus even een drempel over, maar had genoten, vertelde ze Frans met tranen in haar ogen. Van de gezelligheid, van de mooie prijzen en het eten. En het wijkcentrum? Daar was ze nog nooit geweest, terwijl ze erboven woonde.
Dat raakt Frans dan weer: “Het is zo zonde als mensen zichzelf tekortdoen door geen gebruik te maken van de hulp en de aandacht die er is, dichtbij, in de buurt. Mensen kunnen elkaar helpen om over die drempel te stappen en te zien dat wantrouwen niet nodig is.” De potentie van het netwerk wordt steeds beter zichtbaar, stelt Hanh. “Er zijn lijntjes gelegd die er voorheen niet waren. Nu zien we hoe deze steeds korter worden en meer worden gebruikt.”
Nieuwe lijntjes in de zorghoek
Ook zijn onlangs weer nieuwe lijntjes gelegd met professionals in de gezondheidshoek, via samenwerking met het Wijkpreventieteam van de GGD. Want armoede en gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Hanh: “Door samen te werken kunnen we steeds betere randvoorwaarden creëren, zodat het aanbod van zorg en hulp ook echt aankomt bij de mensen die het nodig hebben.”
Woon of werk je in Laak en wil je ook meedoen? Meld je dan aan via wijkgerichteaanpakarmoede@gmail.com.
Meer lezen over de aanpak? Dat kan hier.

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen