Inspiratie

Even bijpraten met…Younes Bouadi

27 januari 2025, 12:37

Brood. Het staat in verschillende vormen en bij mensen met diverse culturele achtergronden dagelijks op het menu. En zo vormt dit gerecht een perfecte ingang om het te hebben over leefstijl. Breaking Bread, een initiatief vanuit Cities for Better Health, geeft hier komend jaar verder vorm aan. Younes Bouadi is één van de initiatiefnemers en vertelt er meer over.

Waarom ligt binnen dit project de focus op brood?

“We richten ons op mensen met (pre) diabetes, of een verhoogd risico hierop. En als het over dat onderwerp gaat, heb je het al snel over de rol van koolhydraten en hoe belangrijk het is om daar minder van te eten. Dan kom je dus al snel terecht bij brood. Want bij alle culturen en gemeenschappen die Den Haag rijk is, staat dit wel in een of andere vorm op tafel.

Een leven voorstellen zonder brood? Die suggestie roept vaak alleen maar weerstand op en dat heeft dus geen zin. Maar mensen vinden het wél leuk om te kijken naar een alternatief: een gezonder brood dat past bij hun wensen en culturele achtergrond. Zo is het voor sommigen belangrijk dat je brood kunt gebruiken om saus of vlees op te pakken. Of moet het juist wat steviger zijn. Als we hierover in gesprek gaan, komen we vaak vanzelf op andere onderwerpen terecht die met leefstijl te maken hebben.”

Wat is er inmiddels al gebeurd vanuit Breaking Bread?

“We hebben vorig jaar in bijeenkomsten met heel diverse samenstelling koolhydraatarm brood gebakken. Bijvoorbeeld met een groep Hindoestaans-Surinaamse mensen, maar ook in een moskee samen met de  Zevendedagsadventisten. Daarbij was het heel bijzonder om te zien hoe brood ook kan verbinden.      

Zij deden dit samen met bakker én broodexpert Michel Caes. Hij is al langer betrokken bij de Participatiekeuken, een plek die bewoners goed weten te vinden. Het is natuurlijk belangrijk wat voor soort brood mensen willen én dat ze het lekker vinden smaken, daarom ontwikkelen ze met Michel een recept.

In dat proces ontstaan er vanzelf vragen die raken aan gezondheid. Mensen vragen zich bijvoorbeeld af of volkorenbloem beter is dan wit meel, of hoe suiker en koolhydraten van elkaar verschillen. Zo ontstaat er een logische brug van brood naar leefstijl en gezondheid.”

En hoe willen jullie hiermee verder?

“We beseffen dat één keer een workshop volgen, niet genoeg is. Daarom ontwikkelen we een werkwijze die mensen stimuleert en faciliteert om hun eigen versie van de workshop te geven. Ook onderzoeken we of we mensen uit verschillende gemeenschappen op kunnen leiden om deze broden te bakken, bijvoorbeeld voor deelnemers aan wandelgroepen of andere geïnteresseerde bewoners.

Wordt vervolgd dus!  In 2025 vinden sowieso weer 8 bijeenkomsten plaats, onder andere in de Gymzaal, een van de voedselverbindingsplekken die Den Haag rijk is. Bewoners maar ook zorgprofessionals zijn van harte welkom, zodat we de verbinding met elkaar kunnen versterken.”

 Wil je meer lezen over Breaking Bread en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Dat kan hier.


Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen