De beweging
Bij de beweging Gezond en Gelukkig Den Haag zijn veel organisaties, van sociaal tot medisch domein en van overheid tot burgerinitiatieven, aangesloten. Met elkaar streven zij ernaar dat iedere Haagse inwoner zich, binnen de eigen mogelijkheden, zo gezond en gelukkig mogelijk kan voelen.
Hoe? Door een andere manier van kijken naar onze eigen rol: meer bescheiden en luisterend om vervolgens te faciliteren.
Dankzij Gezond en Gelukkig Den Haag wordt de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein in de wijken én tussen informele netwerken en formele hulp versterkt. Er komt een blijvende beweging tot stand in Den Haag. De beweging van ziekte & zorg naar gezondheid & gedrag naar mens & maatschappij.
Gezond en Gelukkig Den Haag is gestart in twee focuswijken: Laakkwartier en Moerwijk. Hier wonen de meeste mensen met gezondheidsproblemen in combinatie met sociale problemen. De afgelopen jaren is dit uitgebreid naar heel Zuidwest.
De denk- en werkwijze
De samenwerkende partijen streven een blijvende beweging tot stand in Den Haag met als denk- en werkwijze:
Positieve gezondheid
Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. We vragen aan mensen wat zij zelf het liefst willen veranderen. Met die bredere benadering dragen we bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Bij alle projecten kijken we naar wat mensen nog kunnen en niet naar hun beperkingen, bijvoorbeeld een ziekte. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.
Community up
Niet de beleidsmakers, maar de inwoners en professionals in Den Haag Zuidwest geven met elkaar vorm aan het verbeteren van de gezondheid in de wijk. Dit gebeurt dus ‘community up’. In de afgelopen jaren zijn vele projecten en samenwerkingen gestart of doorontwikkeld. Op het ritme en de dynamiek van de wijk. Preventie en gezondheid (mentaal en fysiek) worden bevorderd op een manier die aansluit bij de wijk.
Health in all policies
Gezondheid wordt bepaald door meerdere factoren die buiten de directe controle van de gezondheidszorg vallen. Denk aan: onderwijs, inkomen en de omstandigheden waarin mensen leven, werken en spelen. Vanuit het netwerk Gezond en Gelukkig Den Haag dragen we bij aan beleidsdoelen in andere domeinen. Dit vraagt om afstemming en samenwerking.
Van individuele naar collectieve oplossingen
Nationaal beleid is de laatste tientallen jaren sterk medisch gericht geweest op individuen: ingestoken vanuit een zorgperspectief, overtuigd dat meer kennis of het geven van meer informatie leidt tot veranderingen in individueel gedrag. Dat kan goed uitwerken, maar lang niet voor iedereen. De partners van Gezond en Gelukkig Den Haag denken in collectieve oplossingen, zodat we:
1) efficiënt omgaan met (zorg)tijd,
2) gebruik maken van de samenredzaamheid en kracht van de groep en
3) aansluiten bij informele netwerken.
Anders denken, doen, organiseren en financieren
Alle partijen die zich bij Gezond en Gelukkig Den Haag hebben aangesloten, willen het huidige welzijns- en zorgaanbod verder verbeteren. Hoe? Door anders te denken, doen, organiseren en financieren. Wij versterken bestaande initiatieven en ideeën in co-creatie met inwoners. Niet sturend dus, maar ondersteunend. Dan pas kan écht de zorg- en hulpvraag van de inwoner van Den Haag centraal komen te staan. De open dialoog tussen inwoners, professionals en beleidsmedewerkers brengt ‘vastlopers’ in organisaties , financiering en beleid duidelijk in beeld. Maar ook het effect op iemand of de wijk. Zo krijgen we samen scherp waar duurzame verandering kan plaatsvinden.
De netwerkorganisatie Gezond en Gelukkig Den Haag bestaat uit verschillende partners in Den Haag werkzaam in of betrokken bij zorg en welzijn, onder andere: de gemeente Den Haag en de GGD, de Vereniging Transmurale Zorg (VTZ), verschillende zorg- en welzijnsaanbieders zoals Xtra/Wijkz, Hadoks en de Parnassia Groep, zorgverzekeraars Menzis, CZ en VGZ, Reos en de kennisinstituten Health Campus van LUMC/Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool.
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen