Nieuwsbericht

Breed overleg 12 maart: gezonde leefstijlinitiatieven in Den Haag

24 februari 2025, 10:09

Er zijn in Den Haag veel activiteiten en initiatieven die mensen helpen gezonder te eten en te bewegen. Maar niet iedereen is hier goed van op de hoogte. Het volgende online Breed Overleg van Gezond en Gelukkig Den Haag op 12 maart draait daarom om gezonde leefstijlinitiatieven in Den Haag. 

Tijdens het komende breed overleg geven meerdere leefstijlinterventies korte presentaties rondom voeding en beweging . Daarna gaan we in online groepjes uiteen om vragen en knelpunten te bespreken en te brainstormen over mogelijke oplossingen.

Want sluiten programma’s en projecten wel aan bij de wensen van inwoners? En is de vertaling gemaakt vanuit het doel van de professional – meer gezondheid – naar waar de inwoner behoefte aan heeft? Dat kan een betere gezondheid zijn, maar het kan net zo goed draaien om meer sociaal contact of erkenning en steun bij andere sociale problematiek, voordat er ruimte is om aan gezondheid te werken.

Praat mee!

U bent van harte uitgenodigd om mee te praten tijdens het Breed Overleg op Woensdag 12 maart van 17:30 – 19:00 uur digitaal via Teams. Aanmelden hoeft niet, u kunt gebruik maken van de link. Verspreid deze uitnodiging vooral verder onder uw netwerk!

Teamslink online Breed Overleg GGDH 12 maart

Het programma:

1. Welkom door Jet Bussemaker, voorzitter Gezond en Gelukkig Den Haag (17:30 uur)

Welkomstwoord door Jet Bussemaker, voorzitter GGDH, gevolgd door een korte introductie door Carlijn Ritzen, programmamanager GGDH. Zij zal een toelichting geven op het GGDH gedachtegoed “van Ziekte & Zorg naar Gezondheid & Gedrag naar Mens & Maatschappij”, en waarom het met name bij leefstijlinterventies zo belangrijk is dat we de focus leggen op de bewoner zelf: wie is de persoon achter de gezondheidsvraag, en waar heeft diegene behoefte aan?

2. Carrousel van leefstijlinterventies rondom beweging en voeding in Den Haag (17:45)

Korte presentaties (4 min) over leefstijlinterventies in Den Haag. Hierbij hoort u informatie over de activiteit/interventie, in welke wijken en voor welke doelgroep, en welke kosten het meebrengt voor deelnemers en/of het vergoed wordt vanuit de zorgverzekering. De leefstijlinitiatieven die een korte presentatie geven zijn:

Nationale Wandeluitdaging (voorheen Nationale Diabetes Challenge) door Mariëlle Durieux (Bas van de Goor Foundation)

De Bas van de Goor Foundation zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door hen in beweging te brengen. Sporten en bewegen is voor iedereen goed, zeker voor mensen met diabetes of voor mensen die een groot risico lopen om diabetes te krijgen. Met de Nationale Wandeluitdaging komen mensen met diabetes of een groot risico hierop in wandelgroepen in beweging. Onder begeleiding worden zij geholpen om stappen te zetten in hun gezondheid. Letterlijk. Kijk voor meer informatie op  www.nationalewandeluitdaging.nl of www.bvdgf.org

Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) door Lieneke Vos (GGD Haaglanden)

HAGG streeft ernaar dat ieder kind gezond kan opgroeien. Wij stimuleren een gezonde leefstijl – voeding, bewegen en ontspanning – en doen dat vooral door de sociale en fysieke omgeving van kinderen gezonder te maken. Ons werkgebied is Centrum/Laak/Escamp. En omdat je niet jong genoeg kunt beginnen met gezond oud worden, richten wij ons vooral op kinderen van -9 maanden t/m 12 jaar. Wij werken daarvoor samen met professionals die met kinderen en ouders werken; o.a. binnen de jeugdgezondheidszorg, onderwijs, zorg en welzijn. Zodat zij het goede voorbeeld geven, de omgeving gezond maken en de gezonde keus de makkelijke keus. We hebben elkaar nodig om samen gezond gewoon te maken.

2diabeat door Anouk Joosten (BeBright)

2diabeat richt zich middels een wijkgerichte aanpak op het verbinden van inwoners en lokale professionals in de wijk die vanuit hun bestaande rol een gezonde leefstijl bevorderen bij wijkbewoners. Lokale aanjagers, zoals buurtsportcoaches, fysiotherapeuten, sociaal werkers of een enthousiaste wijkbewoner, verbinden en versterken wat er al is in een wijk op het gebied van gezondheid. Zo ontstaat een gezonde beweging en een steunend netwerk in de wijk waarin inwoners gestimuleerd worden om gezond te leven.

Hartstichting: door Anouk Joosten (BeBright)

De Hartstichting checkpunten zijn gericht op het eerder opsporen van verhoogde risicofactoren op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 bij mensen van 40 tot 60 jaar. Op een Hartstichting checkpunt kunnen bezoekers gratis en vrijwillig hun risicofactoren laten meten: bloeddruk, cholesterol, bloedglucose, BMI en buikomvang. Na de metingen krijgen bezoekers uitleg over hun waarden en denken lokale actoren van 2diabeat in een leefstijlgesprek met hen mee over wat zij kunnen doen om gezonder te leven. In samenwerking met lokale partners verwijzen we door naar geschikt leefstijlaanbod in de wijk. Met deze checkpunten verwachten we een verbindende schakel te vormen tussen de nulde en de eerstelijnszorg.

Gezonde Leefstijlinterventie (GLI) door Karin Busch (Hadoks)

De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een 2-jarig leefstijlinterventie voor volwassenen waarbij duurzame gedragsverandering centraal staat. Naast een gewichtsafname is het beoogde resultaat een verbeterde kwaliteit van leven. Op dit moment contracteert Hadoks verschillende erkende GLI’s in de regio Haaglanden waaronder Cool, Slimmer, Samen sportief in beweging en de Beweegkuur. Na verwijzing van de huisarts kan de patiënt kosteloos het traject volgen, begeleidt door een erkende leefstijlcoach. We nemen jullie graag mee in de uitdagingen die wij momenteel zien.

De beweging ‘Gezond blijven doe je zelf’ door Jolanda van Kesteren (DeDoc)

In de Stations-Rivierenbuurt is een beweging ingezet waarbij de focus wordt gelegd op gezondheidsbevordering en preventie. Vanuit de samenwerking in de wijk is er o.a. een postercampagne, worden er verschillende activiteiten aangeboden en wordt er nu een fysiek integraal centrum voor gezondheid, welbevinden en preventie gerealiseerd.

3. Deelsessies over knelpunten en mogelijke oplossingen bij leefstijlinterventies (18:15 uur)

In groepjes bespreken van knelpunten waar men tegenaan loopt bij leefstijlinterventies. Zoals:

  • Wat wil de bewoner? hoe zorgen we dat interventies goed aansluiten bij behoeftes in de wijk? En hoe bereik je de mensen die het het meest nodig hebben?
  • Behoud van deelnemers: hoe zorg je ervoor dat deelnemers blijven komen/gemotiveerd blijven? (bv. geen ruimte door andere problematiek)
  • Duurzaam in de wijk: hoe zorg je ervoor dat een interventie ook daadwerkelijk leidt tot een blijvende gedragsverandering? (eigenaarschap)
  • Interventie vinden: hoe en waar vind je een interventie of activiteit die passend is voor jezelf of degene voor wie je op zoek bent?

4. Korte afsluiting (18:50 uur)

Gezamenlijke afsluiting

We kijken ernaar uit jullie 12 maart (online) te zien!