Symposium ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag’

20 september 2024, 08:48

Anders kijken, anders samenwerken en denken vanuit een brede blik op gezondheid. De partners van Gezond en Gelukkig Den Haag zijn ervan overtuigd dat dit noodzakelijk is voor gelijke kansen op een goede gezondheid van alle inwoners van Den Haag. Hoe is dit gedachtengoed groot geworden, hoe werken de partners binnen Gezond en Gelukkig Den Haag samen, waar zijn zij tegenaan gelopen en hoe kunnen we de samenwerking voor gezondheid en welzijn borgen en van elkaar blijven leren? 

Nu, vijf jaar na de oprichting van Gezond en Gelukkig Den Haag en met een Haagse Preventiecoalitie die bijna is afgerond, pakken we deze vragen op tijdens dit symposium op maandag 11 november.

Voor wie? Actief betrokken inwoners van Den Haag en beleidsmakers, politici, wetenschappers en professionals vanuit het medisch en sociaal domein betrokken bij het onderwerp gelijke kansen op gezondheid.

Programma maandag 11 november:
13.15 – 13.45 uur              Inloop met koffie en thee.
13.45 – 14.55 uur             Plenaire terugblik met Jet Bussemaker (voorzitter GGDH), Bettelies Westerbeek (betrokkene uit Moerwijk), Mariëlle Vavier (wethouder  Armoede, Inclusie, Zorg gemeente Den Haag).
15.00 – 16.00 uur             Themagerichte workshops : U kunt zich bij aanmelding inschrijven voor een van de workshops:

Anders denken, doen en organiseren rond mentale gezondheid

Wat als we niet vanuit systemen en financiën denken, maar ideeën en initiatieven in de wijk versterken? Dat is vaak ingewikkeld omdat de manier van werken vanuit zorg en welzijn niet altijd aansluit op de werkelijkheid van de wijk. In deze workshop gebruiken we ‘De Verbinders’ als voorbeeld van een passende aanpak. Het team van De Verbinders richt zich op laagdrempelige en nabije ondersteuning voor inwoners. Dit team bestaat uit psychotherapeut, maatschappelijk werker, verpleegkundige en opbouwwerker. De teamleden lopen dagelijks door de wijk, zijn aanwezig in de buurtkamers en hebben inmiddels nauwe samenwerking met een diverse groep professionals en met het informele netwerk in de wijk. We gaan in op hoe we formele en informele netwerken en de leef- en systeemwereld met elkaar hebben verbonden. We bespreken met elkaar hoe we van dit voorbeeld kunnen leren om anders te denken, doen, organiseren, financieren en monitoren.

Community-up: inwoners en professionals werken samen aan gezondheid in de wijk

Voor de Preventiecoalitie van Gezond en Gelukkig Den Haag was community-up werken de basis om in de wijken de bestaande beweging te versterken. We veranderen samen de focus van ziekte en zorg naar gezondheid en samenredzaamheid in de buurt. Met community-up werken ontstaan andere oplossingen met een gelijkwaardige rol voor inwoners. Zo zijn inwoners ook eigenaar. In deze workshop vertellen we aan de hand van concrete voorbeelden over onze ervaringen samen met inwoners en professionals uit de wijken. Wat is de essentie en wat zijn bouwstenen van community-up samenwerken? En wat hebben we geleerd? Inmiddels is community-up werken de basis van de wijkpreventieaanpak in verschillende wijken in de stad en onderdeel van het preventiebeleid van de gemeente Den Haag. We lichten toe waar we nu staan en gaan met elkaar in gesprek over welke kansen en uitdagingen we zien voor de komende vijf jaar.

Vanuit Health in all policies samenwerken aan een gezonde leefomgeving

Gezondheid gaat over zoveel meer dan alleen de gezondheidszorg. Het is ook opgroeien in een groene wijk, met de mogelijkheid om buiten te spelen en te fietsen. Het gaat over erbij horen, op school en in de maatschappij, door werk of andere zinvolle invulling, en serieus genomen worden. En over wonen in een prettige woning en in een fijne (veilige) wijk. Het is daarom belangrijk gezondheid ook vanuit al die aspecten te bekijken. In deze workshop nemen we u mee in dit gedachtegoed van Health in all policies. Een brede blik over hoe wij vinden dat gezondheid kan worden bevorderd. We laten hierbij een aantal voorbeelden zien waarbij we samen met inwoners werken aan een gezondere leefomgeving. En we bespreken hoe we deze gedachte vaker kunnen toepassen.

Aansluiten bij inwoners met passende leefstijlinterventies zoals het groepsconsult

Het groepsconsult biedt een antwoord op de vraag hoe we de zorg meer kunnen laten aansluiten op een samenleving waarin inwoners meer inzicht en controle krijgen over hun eigen gezondheid. Dit consult richt zich op mensen met pre-diabetes en met hoog risico op hart- en vaatziekten. Het is het resultaat van een samenwerking tussen het medische en sociale domein. Inwoners ontvangenvoorlichting over een gezonde levensstijl van diverse professionals, zoals: huisartsen, apothekers, buurtsportcoaches en opbouwwerkers. Afgestemd op wat nodig is in de wijk. Om beter aan te sluiten bij de behoeften van de inwoners, wordt het groepsconsult geïntegreerd met bestaande gezondheids- en sociale activiteiten, zoals: kookclubs en wandelgroepen. Samen met ervaringsdeskundigen, de zogenaamde Population Health Champions, streven we ernaar de kloof tussen de gezondheidszorg en het bevorderen van een betere gezondheid voor iedereen te overbruggen! In deze workshop nemen we u mee in de ervaringen, ontwikkelingen en ambities rond het groepsconsult.

Lerende netwerken rondom gezondheid in Den Haag

Lerende netwerken zijn samenwerkingsverbanden waarin professionals, organisaties én inwoners uit de wijk hun kennis, ervaringen en inzichten delen. Hier staan leren en samenwerking centraal. Het doel is om gezamenlijk kennis te ontwikkelen, bestaande processen te verbeteren en concrete oplossingen te vinden voor vraagstukken in de wijk. Tijdens deze workshop delen we inzichten uit de leernetwerken rondom onbedoelde zwangerschappen en rondom gestapelde problemen die leiden tot gezondheidsproblemen in Moerwijk. We laten zien hoe lerende netwerken in samenwerking met inwoners een belangrijke rol kunnen spelen. Vervolgens gaan we aan de hand van concrete voorbeelden dieper in op de belangrijkste kenmerken van lerende netwerken, participatie (van wie, hoe en waarom?), successen en uitdagingen. Er is voldoende ruimte om ervaringen en ideeën met elkaar uit te wisselen en samen te leren.

16.00 – 16.10 uur              Korte pauze.
16.10 – 16.50 uur              We blikken gezamenlijk vooruit aan de hand van een aantal vragen en stellingen voor een panel van mensen uit de wijk (inwoners en professionals), beleidsmakers en bestuurders.
16.50 – 17.00 uur              Afsluiting door Annette de Boer, directeur Publieke Gezondheid GGD Haaglanden.
17.00 – 18.30 uur             Borrel.

Locatie: Het Nationale Theater, Schouwburgstraat 10,  Den Haag

Wij zien u graag op maandag 11 november a.s.! Meld u aan als u hierbij aanwezig wilt zijn.


Gezond en Gelukkig Den Haag is een samenwerking tussen